Hoe een snorscooter te laten ombouwen naar bromscooter?

Wil je jouw snorfiets, snorbrommer, of snorscooter laten ombouwen naar een bromfiets of bromscooter? Wij leggen je hier uit hoe dat precies in zijn werk gaat!

In het kort moet je jouw 25 km per uur tweewieler laten ombouwen zodat hij 45 km per uur kan. Daarna moet je hem laten keuren. Zodra hij is goedgekeurd dan krijg je de gele kentekenplaat en kun je hem verzekeren. Hieronder gaan we er wat uitgebreider op in!

 

Snorscooter laten ombouwen naar bromscooter

cdi vervangen scooter ombouwen brommer 45

Je hebt enige tijd geleden een snorscooter gekocht die 25 kan, maar nu de helmplicht voor snorfietsen heel dichtbij komt wil je hem toch laten ombouwen naar bromscooter. Je wilt immers niet een helm op moeten en dan alsnog 25 km per uur gaan als je ook 45 km per uur mag rijden met een helm. Dus in dat geval laat je de snorscooter ombouwen.

Het ombouwen van een snorscooter klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Snorscooters zijn niet anders dan bromscooters behalve dat ze begrensd zijn. Wanneer de begrenzing eraf gehaald wordt, dan rijdt hij netjes 45 km per uur net zoals de bromscooter variant van jouw snorscooter.

De begrenzer eraf halen kan betekenen dat de CDI of ECU vervangen moet worden. De CDI / ECU is de regeleenvoudig die de ontsteking regelt bij een brommer of scooter. Scooters met een injectie motorblok hebben een ECU (computergestuurd), en die is weer wat duurder dan de CDI welke alleen de ontsteking elektronisch regelt.

  • Een normale CDI kost ongeveer €50,- en een ECU ongeveer €150,-.

Zodra die vervangen is en de scooter 45 km per uur rijdt, dan kun je hem laten keuren. Bij sommige scooters moet er ook een vario-ring verwijderd worden.

  • Je kunt als je zelf handig genoeg bent de scooter zelf ombouwen, maar je kunt ook naar de lokale scooterwinkel waar je deze klus aan hun overlaat. Uitbesteden kost tussen de €150,- en €250,- ongeveer.

 

Snorscooter laten omkeuren naar bromscooter

scooter laten keuren bij rdw

Je snorscooter die nu omgebouwd is naar bromscooter en 45 km per uur kan, moet nu gekeurd worden door de RDW.

De RDW gaat controleren of het ombouwen (opvoeren) goed gegaan is en of hij niet veel harder rijdt dan de bedoeling is. De constructiesnelheid mag wel iets afwijken maar dit moet binnen de normen blijven. Technisch gezien mag hij maximaal 54 kilometer per uur kunnen.

Er wordt tevens gekeken of de bromfiets of bromscooter aan alle wettelijke eisen voldoet. De uitlaat mag dus niet meer geluid produceren dan is toegestaan, de verlichting moet werken, de remmen moeten voldoende werken, en er moet voldoende profiel op de banden zitten.

Om je bromscooter te laten keuren door de RDW moet je een afspraak maken wat online kan. Op het moment van de afspraak breng je de scooter naar een RDW keuringstation toe. Aangezien je bromscooter nog niet is goedgekeurd mag je er dus niet naartoe rijden. Je zult een andere oplossing hiervoor moeten vinden. Denk aan een aanhangwagen achter de auto of een busje huren waar hij inpast.

 

Wat kost het omkeuren door de RDW?

Het omkeuren van snorscooter naar bromscooter door de RDW kost €57,00 euro. Met dit bedrag ben je er helaas nog niet want je hebt ook kosten aan het laten ombouwen van je snorscooter en mogelijk de transport van en naar het RDW keuringsstation.

Je mag namelijk niet zelf op je snorfiets rijden vanaf het moment dat hij is opgevoerd naar bromscooter. Mocht je aangehouden worden op de heenweg of terugweg dan kun je zelfs een WOK status aan je broek krijgen omdat je tweewieler, wat op dat moment officieel nog een snorscooter/fiets is, te hard rijdt.

 

Wanneer krijg je de nieuwe gele kentekenplaat en wat kost het?

gele kentekenplaat bromscooter

Als je bromscooter door de keuring is heen gekomen en is goedgekeurd dan ontvang je binnen 5 dagen het nieuwe kentekenbewijs in de vorm van een kentekenpas. In en aparte brief ontvang je tevens de tenaamstellingscode.

Zodra je het kentekenbewijs in bezit hebt dan kun je de blauwe kentekenplaat gaan omwisselen bij een RDW punt voor een gele kentekenplaat. Waar ze in Nederland zitten vind je hier.

 

Welk RDW keuringsstation zit bij jou in de buurt?

locatie rdw keuringstation brommer keuren

Het aantal RDW keuringsstations in Nederland waar je met je omgebouwde scooter terecht kunt is enigszins beperkt. De actuele lijst vind je hieronder.

Straat Postcode en plaats
Duinkerkenstraat 25 9723 BP Groningen
Jupiter 12 8448 CD Heerenveen
Ossenkamp 2 8024 AE Zwolle
Malburgseveerweg 2 6833 HK Arnhem
Van den Broekeweg 14 7602 PH Almelo
Tijnmuiden 1 1046 AK Amsterdam
Coenecoop 290 2741 PL Waddinxveen
Hollandhaven 11 3433 PD Nieuwegein
Zoutverkopersstraat 4 3334 KJ Zwijndrecht
Calandstraat 97 3125 BA Schiedam
Hedikhuizerweg 19 5222 BC Den Bosch
Haansbergseweg 18 5121 LJ Rijen
Businesspark Stein 160 6181 MA Elsloo
De Run 4412 5503 LR Veldhoven
Borchwerf 18 4704 RG Roosendaal
Stanleyweg 4 5928 LR Venlo

Wij zijn benieuwd naar wat jij gaat doen? Ga jij je snorscooter verkopen en een bromscooter kopen? Of laat jij je snorscooter ombouwen? Reageer hieronder!

4.9/5 - (14 stemmen)

1 gedachte over “Hoe een snorscooter te laten ombouwen naar bromscooter?”

Plaats een reactie