Helm dragen op snorscooter verplicht?

Tot op heden is er alleen een helmplicht voor snorscooters, snorfietsen, en snorbrommers op bepaalde plaatsen in Utrecht en Amsterdam. Maar de bedoeling is dat op 1 januari 2023 overal in Nederland de helmplicht wordt ingevoerd. Dat betekent dat je op alle snorscooters, snorfietsen, en snorbrommers, door heel Nederland, een helm moet dragen.

  • Kortom, per 1 januari 2023 moet je op een tweewieler die 25 km per uur gaat een helm dragen.

 

Welk type helm wordt straks verplicht voor snorscooters?

speedpedelec helm snorscooterEr zijn flinke discussies gaande over de haalbaarheid van de invoering van de helmplicht. Niet iedereen is voor. Daarnaast heeft TNO onderzocht of de huidige bromfietshelm het ook veiliger maakt voor snorfietsers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een Speed-pedelec-helm veiliger is dan de normale bromfietshelm. Welke type helm straks verplicht gaat worden voor de snorscooter en andere 25 km p/u tweewielers (en driewielers) is vooralsnog onduidelijk.

Halverwege 2022 zal duidelijk worden welk type helm gedragen mag worden en aan welke eisen deze moet voldoen.

 

Wat zijn de nadelen van een normale helm

De normale bromfiets helm kent een aantal nadelen, afhankelijk van het type helm. Er is een jethelm, een systeemhelm, en een integraalhelm. De normale bromfietshelm is vrij zwaar van gewicht. Daarnaast blokkeren ze een stukje zicht voor de bestuurder. De jethelm is dan nog de meest open helm waarbij je het minste problemen hebt met een beslagen vizier.

Een beslagen vizier wordt vaak veroorzaakt door slechte ventilatie in de helm zelf. De meeste helmen zijn uitgerust met ventilatie openingen die je open en dicht kunt zetten, maar niet iedereen weet dat, of maakt daar gebruik van. Door de ventilatie open te zetten en/of het vizier op een kiertje te zetten, heb je een stuk minder last van een beslagen vizier.

soorten helmen jethelm integraalhelm systeemhelm

  • De Jethelm heeft geen kinstuk
  • De integraalhelm is helemaal gesloten. Het vizier kan wel open.
  • Bij de systeemhelm kun je het kinstuk en het vizier omhoog klappen.

 

Snorscooter kopen of bromscooter kopen?

Als je nu op het punt staat om een snorscooter te kopen of een bromscooter te kopen, dan kunnen we ons voorstellen dat dit op dit moment een lastige keuze is. Je weet immers niet hoe lang het nog duurt met de helmplicht voor snorscooters en snorfietsen.

Mocht je een snorscooter kopen dan kun je in ieder geval tot de helmplicht wordt ingevoerd nog zonder helm rijden. Mocht het moment aanbreken dat de helm verplicht wordt, dan kun je ook je snorscooter laten ombouwen naar bromscooter, of je snorfiets laten ombouwen naar bromfiets.

Ombouwen wil zeggen dat hij technisch moet worden aangepast, en opnieuw moet worden gekeurd door de RDW.

5/5 - (10 stemmen)

Plaats een reactie