2de hands scootmobiel kopen of beter voor een nieuwe gaan?

Is het slim om een 2de hands scootmobiel te kopen, of kun je beter voor een nieuwe gaan?

Wanneer je op het punt staat om een scootmobiel te kopen, dan kun heb je 2 opties;

 1. een 2de hands scootmobiel kopen
 2. een nieuwe scootmobiel kopen

Voor mensen met een klein budget kan een tweedehands scootmobiel interessant klinken, maar daar kunnen nog wat haken en ogen aan zitten. Daarnaast kan een nieuwe scootmobiel goedkoper zijn dan je denkt!

Nadelen van een 2de hands scootmobiel

Een van de nadelen van een 2de hands scootmobiel is dat oudere scootmobielen geen onderhoudsvrije motor hebben en dat de accu al wat versleten is. Daarnaast weet je vaak ook niet welke reparaties er nog aan zitten te komen. Ook al krijg je bij de verkoper garantie op je scootmobiel of gehandicaptenvoertuig, toch is de accu vaak uitgezonderd, en dat is toch nog een prijzig onderdeel. Vaak ben je snel een 600-700 euro kwijt inclusief montage.

Tevens is niet bij alle gehandicaptenvoertuigen en scootmobielen de onderhoudshistorie bekend. Om die reden kun je dan ook geen inschatting maken welke kosten er nog aan zitten te komen.

De kans dat je pech krijgt onderweg is bovendien groter met een gebruikte scootmobiel, en dat wil je zeker niet. Hoe kom je dan thuis, zeker wanneer het koud buiten is of regent?

Als je pech hebt ben je dan soms duurder uit dan een nieuwe scootmobiel, want die hoeven tegenwoordig niet meer veel te kosten!

Nadelen samengevat:

 • Geen garantie op de accu
 • Vaak minder betrouwbaar en grotere kans op pech
 • Geen zicht op kosten die eraan zitten te komen
 • Geen onderhoudsvrije motor
 • Geen subsidie
 • Klein rijbereik

 

Voordelen van een nieuwe scootmobiel

Op de eerste plaats krijg je op een nieuwe scootmobiel de volle garantie, en ook op de accu zit garantie.

Daarnaast is de motor onderhoudsvrij waardoor je geen kosten krijgt aan de motor in de toekomst.

Nieuwe modellen zijn een stuk moderner en dat betekent dat ze ook een groter rijbereik hebben, en comfortabeler zitten en rijden. En, wat ook niet onbelangrijk is, is dat ze meestal ook sneller kunnen rijden! Zeker bij wat langere afstanden kan dat veel tijd schelen, en je voelt je mogelijk ook veiliger in het verkeer omdat het snelheidsverschil tussen jou en andere weggebruikers kleiner is.

Je kunt tegenwoordig al een nieuwe scootmobiel kopen vanaf zo’n 1500,- euro. Je kunt hem zelfs betalen in 3 gelijke termijnen zonder rente zodat je het bedrag kunt spreiden over een paar maanden. Maar wat ook heel populair is tegenwoordig is je scootmobiel leasen.

Leasen is een mooi verkapt woord voor kopen op afbetaling. Je betaalt dus per maand en voor minder dan 30,- euro per maand kun je dus een nieuwe driewiel scootmobiel (of 4 wiel scootmobiel) rijden met garantie, en alle voordelen die nieuwe modellen met zich meebrengen.

Voordelen samengevat:

 • Onderhoudsvrije motor (borstelloos = zonder koolborstels)
 • Garantie
 • Meer rijcomfort
 • Sneller model (kunnen tot 25 km p/u)
 • Geen kosten in het vooruitzicht
 • Betrouwbaarder
 • Groter bereik en meer kilometers kunnen rijden (kan tot 200 km)
 • Mogelijkheid om per maand te betalen

 

Kun je subsidie aanvragen voor een tweedehands scootmobiel?

Helaas kun je niet voor een tweedehands scootmobiel subsidie aanvragen, maar dat kan wel voor een nieuwe.

In Nederland kun je voor subsidie terecht bij de gemeente. Zo kun je aanspraak maken op het PGB en/of het WMO. Lees hier meer over de WMO en lees hier meer over het PGB.

Met het PGB kun je zelf zorg of hulp inkopen. Je krijgt dan maandelijks een bedrag gestort waarmee je bijvoorbeeld een scootmobiel kun t leasen.

De WMO kan helpen bij de aanschaf van een nieuwe scootmobiel. Wanneer je afhankelijk bent van vervoer en je zonder vervoermiddel niet zelfstandig kunt blijven wonen, dan kun je beslist aanspraak maken op de WMO subsidie. Daarmee kun je de gemeente dus laten betalen voor je vervoermiddel!

De subsidie kan zowel vooraf als achteraf. Je kunt dus een scootmobiel offerte laten maken en die offerte doorsturen naar de WMO afdeling van jouw gemeente. Die kijken naar jouw aanvraag en beslissen of de hele offerte goedgekeurd wordt of slechts een deel daarvan. Er wordt simpelweg een berekening losgelaten op jouw persoonlijke situatie. Soms geeft de gemeente aan dat er bijvoorbeeld nog een onderhoudspakket bij moet voordat ze akkoord gaan, en soms vinden ze bepaalde zaken onnodige luxe en willen ze die van de offerte af hebben.

Het kan ook anders, want veel gemeentes willen achteraf, dus wanneer je het bedrag zelf hebt voorgeschoten en dus een factuur hebt, ook betalen. Hier wordt dezelfde WMO rekenenmethode op losgelaten. De gemeente zal dan achteraf jouw het bedrag uitbetalen.

5/5 - (10 stemmen)

Plaats een reactie