Home » Blog » Overige » Scootmobieltraining: waar moet je op letten?

Scootmobieltraining: waar moet je op letten?

Scootmobieltrainingen zijn populairder dan ooit. Of je leerlingen nu een beginner bent in het scooterrijden of een ervaren gebruiker, er is veel te leren over het veilig gebruik van een scootmobiel. Met een goede voorbereiding en de juiste aandacht voor de weersomstandigheden, verkeersregels en betrouwbare technische ondersteuning kun je er zeker van zijn dat je gezond, veilig en op de juiste manier op pad bent. In deze artikel zullen we stilstaan bij wat je in acht moet nemen bij het uitkiezen van een scootmobieltraining.

1. Wat is scootmobieltraining?

Scootermobieltraining is een herziening van de regels die verbonden zijn aan de veiligheid van de bestuurder en dat van anderen op de weg. Het is een cursus waar je als bestuurder leert hoe je optimaal gebruik kan maken van je scooter, hoe je veilig rijdt en hoe je milieuvriendelijk kunt rijden.

Hieronder zijn enkele voordelen van het volgen van deze speciale opleiding:

 • Je krijgt de uitleg over de verschillende regels zoals verkeersborden, signalisatie, veilig kruisen, etc.
 • Hoe je je scooter effectief kunt controlleren als je door parkeergarages rijdt of als je rijdt op hobbelige wegen.
 • Je leert hoe je milieuvriendelijk kunt rijden, hoe je je scooter zo zuinig mogelijk kunt beheren om zo zoveel mogelijk uit je brandstof te halen.

Je krijgt ook een diploma als je de cursus succesvol hebt afgerond. Hier kun je je vaardigheden aantonen en dit staat tevens in je voordeel om een verzekering te kunnen afsluiten.

2. Waarom is scootmobieltraining belangrijk?

Scootmobieltraining vereist deelname van de cliënt, waardoor deze efficiënter reist, ook in het drukke verkeer. Bovendien kunnen zij deelnemen aan sociale activiteiten, ter verdere ontwikkeling van de motorgroep.

De oefeningen en manieren om aan te tonen dat u een veilige boodschappenrijder bent:

 • Het volgen van verkeersregels en veiligheidsvoorschriften.
 • Het leren van technieken om de situatie in het verkeer te beoordelen voordat iemand rijdt.
 • Het begrijpen van technieken voor het opgelost houden van problemen op de weg.
 • Het gebruik van juiste manoeuvres om te blijven strijden tegen druk verkeer.

Een mogelijkheid is om de cliënt te leren om te gaan met de straling van draadloos internet, zoals wifi of 4G. Ook is het belangrijk dat de cliënt wordt geleerd om te herkennen en omgaan met verschillende verkeers situaties. Verkeerssituaties zoals het navigeren door drukke straatjes en negatieve beïnvloedingsfactoren, zoals slechte wegcondities, zijn allemaal factoren die geleerd moeten worden om voorbereid te zijn om van de scootmobieltraining te profiteren.

2. Waarom is scootmobieltraining belangrijk?

3. Welke scootmobilen zijn er?

Scootmobiels zijn voertuigen die gebruikt worden voor mobiliteit zonder dat er een rijbewijs voor nodig is. Er is een ruime keuze aan scootmobiels verkrijgbaar die door de consument naar eigen wens kunnen worden samengesteld. Er zijn enkele basistypen scootmobilen waaruit de consument kan kiezen. Hieronder worden deze verschillende scootmobilen bekeken.

1. Recline scootmobiel

De reclinestoel scootmobiel is een vrij zwaar model. De stoel kan 360° worden gerecliend maar het nadeel is het langere op- en afstap traject. Verder zijn de wielen iets breder dan de normale stadsmodellen waardoor de manoeuvreerbaarheid en stabiliteit worden verhoogd.

2. Invalide scootmobiel

De invalide scootmobiel is nog zwaarder dan de reclinestoel scootmobiel. Doordat het een robust ontwerp heeft, is deze scootmobiel geschikt voor off-road gebruik. Een groot voordeel is dat deze scootmobiel goed bestuurbaar is en dat hij tevens een grote actieradius heeft.

3. Stadsmodel scootmobiel

De stadsmobilscootmobiel is een lichte scootmobiel die goed bestuurbaar is. De wielen zijn kleiner waardoor deze het voertuig niet te bred maakt. Daarnaast is de stoel eenvoudig omhoog en omlaag te klappen om eenvoudig op- en af te kunnen stappen. Verder heeft dit model ook een korte draaicirkel wat het extra manoeuvreerbaar maakt.

 • Reclinestoel scootmobiel
 • Invalide scootmobiel
 • Stadsmodel scootmobiel

3. Welke scootmobilen zijn er?

4. Hoe kies je een geschikte scootmobieltraining?

Een goede scootmobieltraining wordt gegeven door certificerde instructeurs die kennis hebben van de techniek en gebruiksaanwijzingen van scootmobielen. Ze worden vaak gebruikt door personen met een beperkte mobiliteit of niet-aangeboren hersenletsel. Als je een geschikte scootmobieltraining wilt vinden, let dan op de volgende zaken:

 • Trainingslocatie: kijk of de locatie van de training goed is voor jouw vervoersmogelijkheden. Of de teaching bij jou thuis, of bij een nabijgelegen sportschool kan plaatsvinden.
 • Instructeur: controleer of de ervaring van de instructeur aansluit bij jouw behoeften. Vraag om referenties en wees niet bang om offertes aan te vragen.
 • Vervoersmogelijkheden: kijk of de vervoersmogelijkheden aansluiten bij de locatie en mogelijkheden van de instucteur.

Het is ook verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om na te gaan of je scootmobieltraining kan worden gefinancierd. Naast financiële mogelijkheden, kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten om medicijnen en reparaties te dekken.

Naast voorbereiding is het ook belangrijk dat je je eigen afspraken nakomt. Zorg dat je je aanmeldingsformulier invult en ontdek helaas komt voor het starten van je scootmobieltraining.

4. Hoe kies je een geschikte scootmobieltraining?

5. Benodigde materialen voor scootmobieltraining

1. Een mobiele telefoon of apparaat: Om deelnemers in staat te stellen aan de scootmobieltraining deel te nemen, hebben ze een apparaat of mobiele telefoon nodig met toegang tot internet.

2. Een glijer: Om van de scootmobieltraining gebruik te maken, hebben deelnemers ook een glijer nodig. Glijers kunnen worden aangeschaft, gehuurd of als lening van een andere persoon worden ontvangen.

3. Bescherming:

 • Rug en nekbescherming;
 • Kinderschaats, fiets, skates helmen;
 • Kniebeschermers;
 • Elleboogbeschermers;
 • Polsbeschermers.

Bescherming kan deelnemers helpen blessures te voorkomen. Het biedt ook een hoge mate van comfort, waardoor de lifter langer kan rijden, terwijl hij of zij meer plezier beleeft aan de training.
5. Benodigde materialen voor scootmobieltraining

6. Wat kost scootmobieltraining?

Het tarief voor het volgen van scootmobieltraining verschilt per aanbieder. Er zijn autorijscholen waar scootmobieltraining wordt aangeboden, maar ook andere aanbieders die specifiek gericht zijn op scootmobieltrainingen. De kosten daarvan variëren, maar een gemiddelde kostenpost hiervoor bedraagt ongeveer € 150,-.

Naast de kosten voor de training zelf, dienen er ook enkele kosten voor de verplichte verzekering te worden betaald. De verplichte verzekering is gebaseerd op het aantal bochten dat je maakt met de scootmobiel. Bij de meeste verzekeraars bedragen deze kosten € 40,- per jaar, ongeacht het aantal afgelegde kilometers.

Er zijn aanbieders die verzekeringen bieden met een lage kostenpost, maar ook verzekeringen met een hogere kostenpost. U kunt vooraf altijd checken welke verzekering het beste bij uw behoeften past aan de hand van de informatie die uw aanbieder u hierover geeft.

 • De gemiddelde kostenpost voor scootmobieltraining bedraagt € 150,-
 • Verplichte verzekering is gebaseerd op het aantal bochten en bedragen € 40,- per jaar
 • Check welke verzekering het beste bij uw behoeften past

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een scootmobieltraining?
A: Een scootmobieltraining is een cursus op het gebied van verkeersregels en veiligheid bij het gebruik van een scootmobiel. De cursus biedt informatie over hoe de scootmobiel te besturen, uit te rijden, verkeersregels te kennen en nog veel meer.

Q: Wat kan ik leren tijdens een scootmobieltraining?
A: Tijdens een scootmobieltraining kun je onder andere leren hoe je veilig kunt rijden met je scootmobiel, de verkeersregels rondom scootmobielen, de wetgeving betreffende het bedienen van een scootmobiel en hoe de aanpassingen van je scootmobiel aan de omstandigheden aan te passen.

Q: Waar moet ik op letten bij het kiezen van een scootmobieltraining?
A: Controleer of de scootmobieltraining gedoceerd wordt door een erkende opleiding. Bekijk ook de opties voor aanpassingen, de duur van de cursus en de verschillende mogelijke cursuslocaties. Waar het gaat om financiële opties, overweeg dan trainingspakketten en probeer in aanmerking te komen voor subsidies.

Als je ervoor kiest om deel te nemen aan scootmobieltraining moet je er goed op letten wat je doet. We raden je daarom aan om de tips die we in deze artikel hebben gegeven op te volgen. Blijf veilig en geniet van de ervaring!

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie