Een 2-takt en 4-takt scooter heeft een accu. De belangrijkste taak van deze accu is om je scooter elektrisch te starten. Wanneer je accu leeg of kapot is dan kun je de scooter niet meer (elektrisch) starten met de startknop. Wanneer de accu niets meer doet, dan is in de meeste gevallen je accu gewoon kapot, tenzij je de scooter een paar maanden niet heb gebruikt.
Normale scooter accu’s lopen uit zichzelf leeg. Dit noemen we zelfontlading. Wanneer je de scooter een tijdje niet gebruikt dan kun je de accu het beste aan een druppellader aansluiten of loskoppelen van de scooter. Zolang hij verbonden is zal hij sneller leeg lopen dan wanneer je hem loskoppelt. Het klokje als voorbeeld genomen is een stille verbruiker die energie verbruikt ondanks dat je scooter uit staat.
3 type scooter accu’s
Wanneer je een nieuwe scooter accu wilt gaan kopen dan kom je 3 types tegen waaruit je kunt kiezen. Je hebt keuze uit een:
- Zuur accu
- Gel accu
- Lithium accu
Wat is het verschil tussen de 3 en welke accu ga je kopen? We leggen de verschillen hieronder uit en komen dan met een koopadvies.
Zuur accu
De zuur accu is gevuld met accu zuur en het niveau van het zuur kan na verloop van tijd dalen. Wanneer er te weinig zuur in de accu zit dan neemt zijn werking af. Dat kan er dus ook voor zorgen dat je scooter moeilijk start of helemaal niet meer wilt starten.
Mocht het zuur niveau te laag zijn en je doet daar niets aan, dan kan dat effect hebben op de levensduur. Dit niveau wil je namelijk altijd op peil houden.
Zuur accu’s hebben bovendien een slangetje om de schadelijke gassen af te voeren. Mocht je een zuur accu kopen, dan wil je beslist dit slangetje aan de nieuwe accu koppelen. Doe je dat niet dan gaan de schadelijke gassen onder je zadel blijven hangen en kun je dan inademen wanneer je het zadel opendoet.
Wanneer je een zuur accu koopt dan moet je zelf meestal het zuur in de accu doen. Accu zuur is een chemisch bijtend middel dat je niet op je handen wilt krijgen!
Gel accu
De gel accu wordt ook wel de onderhoudsvrije accu genoemd. Deze accu is niet gevuld met zuur en je hebt geen omkijken naar de accu. Je hoeft niets bij te vullen en je hoeft ook geen slangetje aan de sluiten om de gassen af te voeren. De gel accu gaat langer mee dan de zuur accu en is daarom een betere keuze om te kopen.
Lithium accu
Tot slot is er ook een Lithium accu voor je scooter. Lithium accu’s hebben meerdere voordelen, maar ze zijn ook wat duurder. Heb je een grotere portemonnee dan is dat de beste keuze.
Een Lithium accu laadt sneller op dan een gel accu of een zuur accu. Dus bij korte ritten krijg je makkelijker de accu volledig opgeladen. Daarnaast heeft Lithium ook minder last van zelfontlading. Dus wanneer je de scooter een tijdje niet gebruikt, dan zit de Lithium accu voller dan de Gel of Zuur accu.
Een Lithium is ook lichter van gewicht maar dat voordeel haal je er niet uit. Bij elektrische scooters is dat een ander verhaal want het accu pakket speelt voor 10-15% een rol in het totale gewicht van de scooter, en dat heeft weer invloed op het bereik.
Ons advies bij het kopen van een scooter accu
Ga je voor gemak en zekerheid, kies dan de Gel accu of een Lithium accu.
Stroomsterke en voltage
Normaal zijn scooter accu’s (start accu’s) 12V (12 volt). Het aantal ampère (Ah) verschilt per merk en type scooter. Meestal ligt dit rond tussen de 5 en 8 Ah.
Bij het kopen van een nieuwe accu kun je het beste een accu terugplaatsen met dezelfde specificaties. Wanneer er een 12V 6Ah accu in je scooter hoort en je gaat een 12V 8Ah accu terug plaatsen, dan heeft de scooter meer tijd nodig om te accu vol te krijgen. Rijd je korte stukjes, dan neemt de kans toe dat je eerder tegen een startprobleem aanloopt. Indien je voor een Lithium accu kiest, welke sneller opgeladen kan worden, dan heb je normaal gesproken dat probleem niet.
Een zwaardere accu, dus een model met een hogere amperage (Ah) wil niet zeggen dat je scooter sneller start. Vaak wil het wel zeggen dat je langer of vaker de startmotor kunt laten draaien voordat de accu leeg is.