Met de komst van de kou komt ook het moment dat je scooter winterklaar moet maken. In de winter is het belangrijk dat je scooter goed onderhouden wordt, zodat het kouder wordt maar je scooter er niet onder lijdt. In dit artikel gaan we stap voor stap door wat je kunt doen om je scooter winterklaar te maken.
1. Waarom een scooter winterklaar maken?
Werkzaamheden
- Controleer de bandenspanning
- Vervang olie en filters
- Maak de remmen proper
- Controleer het gashendelkabel en versnellingspookkabel
- Laad de batterij op
De winter is een zeer belangrijke periode voor het onderhoud van je scooter. Een goede voorbereiding helpt en voorkomt problemen tijdens de laagste temperaturen. Het is daarom belangrijk om je scooter winterklaar te maken.
Het maken van je scooter winterklaar komt neer op verschillende taken of werkzaamheden. Zo is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren omdat deze bij lagere temperaturen minder druk zal hebben. Vergeet tijdens je onderhoud ook zeker niet de olie en de filters te vervangen.
Maak daarnaast ook de remmen goed proper, ook al hebben deze weinig te lijden van weersomstandigheden. Controleer nu ook het gashendelkabel en de kabel voor de versnellingspook en laad eventueel de batterij op zodat deze het klaarstoomt voor de winter. Door deze werkzaamheden uit te voeren, verklein je het risico op problemen tijdens de winterperiode.
2. Eigenlijk onderhoud doen aan je scooter
Het regelmatig onderhouden van je scooter is noodzakelijk om te zorgen dat je veilig blijft rijden en om je scooter in optimale conditie te houden. Maar wat moet je precies doen? Hier enkele tips die je meteen kunt toepassen.
Een controle uitvoeren
Controleer elke maand de staat van je scooter. Kijk of er geen technische mankementen aan je scooter zijn, zoals:
- lekkage uit de carburateur
- een versleten ketting
- zuigerveren die versleten zijn
Kijk ook of de banden nog genoeg profiel hebben. Als je deze dingen regelmatig controleert, kan je ongevallen of mechanische problemen voorkomen.
De twee-wekelijkse check-up
Voer elke twee weken de volgende controles uit:
- Controleer of alle bouten, schroeven en moeren goed vast zitten
- Controleer de olie en vervang het als nodig
- Bekijk of er vuil is en veeg het vuil weg
- Controleer de luchtfilter en vervang deze als het nodig is
Aanhoudende problemen met je scooter kunnen worden voorkomen als je dit regelmatig doet.
Maandelijks onderhoud
Maandelijks onderhoud heeft twee grote voordelen: het gaat de prestaties van je scooter verbeteren en je zult een schoner milieu creëren. Voer het volgende maandelijks uit:
- Ververs het koelvloeistofsysteem als het nodig is
- Om ervoor te zorgen dat je scooter goede peformances blijft leveren, controleer dan ook regelmatig de contactpunten, klepspanning, klepspeling, sproeikoppeling, de koppelingsmechanisme en de bedrijfstemperaturen
- Controleer de remmen regelmatig, zodat je goed kunt stoppen als dat nodig is
Met dit onderhoud kun je ervoor zorgen dat je scooter veilig en efficiënt blijft rijden.
3. Stap voor stap: een scooter winterklaar maken
Verzorging van de banden
Banden moeten daarbij altijd goed op spanning staan. Controleer of de druk klopt voor de winter en vul eventueel bij. Beter is het om slicks te vervangen voor winterbanden. Let erop dat je hier niet te veel blijft rondrijden met zomers.
- Controleer banden op staat
- Vul banden op aanbevolen druk
- Vervang slicks door winterbanden
Verzorging van de motor
Gebruik bij lagere temperaturen meer transmissie-olie en luchtfilterelementen. Controleer of het koelvocht voldoende is. Vul zo nodig bij. Vergeet ook niet de ketting te smeren om roest te voorkomen.
- Gebruik meer olie en luchtfilterelementen bij lage temperaturen
- Controleer koelvochtlevels
- Smeer de ketting
Verzorging van het lichaam
Verwijder de vuilresten zoals steentjes en ander hard vuil dat op de lak is blijven liggen na een avontuur. Veeg vervolgens de lak schoon met een microvezeldoek. Breng vervolgens een laag was op de lak aan voor extra bescherming tegen het weer.
- Verwijder hard vuil
- Veeg lak schoon met microvezeldoek
- Breng waslaag aan
4. Controle van de benzinetank
Het controleren van de benzinetank is een keer per jaar noodzakelijk. Zorg ervoor dat deze handeling door een hooggekwalificeerd personeel wordt uitgevoerd. De volgende taken moeten worden uitgevoerd bij het controleren van de tank:
- Het beoordelen van de tank. Simpele beoordelingen kunnen worden uitgevoerd door middel van zichtbaarheid en opmerkingen. Dit omvat het controleren van de geschilderde oppervlakken, het meten van de dikte van de wanden, het beoordelen van afzettingen en het controleren van lassen, verbindingen en bevestigingen.
- Het opsporen en repareren van eventuele lekken. Kieren, lassen, eindstukken en buigingsrichtingen brengen risico’s met zich mee en moeten worden gecontroleerd op lekken of lekkage. U kunt een speciale lekdetectiekit gebruiken.
- Het inspecteren van de tankhuisomsluiting. Let op de schroeven, haken en steunen. Controleer of er schade of corrosie is aan het lassen hangt af. Controleer ook of de omsluiting waterdicht is.
Hecht waarde aan prestaties van de tank om ervoor te zorgen dat het binnen de voorschriften voldoet. Zorg er ook voor dat de reikwijdte van de inspectie elementen wordt vergroot om onverwachte fouten te vermijden. Verzamel alle noodzakelijke informatie over de tankomstandigheden, brandstofkwaliteit en omgevingsomstandigheden.
5. Controle van de verlichting
Verlichting is essentieel bij het bedienen van een voertuig en horen daarom goed gecontroleerd en onderhouden te worden. Om de verlichting goed te controleren, dient er gekeken te worden naar:
- De koplampen
- De dimlichtposities
- De achterlichten
- De knipperlichten
- De remlichten
- De achteruitrijlamp
- De mistlichten
De koplampen dienen helder, gelijkmatig en op de juiste hoogte te zijn. Je dient bij elke koplamp te kijken of deze de juiste lichtintensiteit afgeeft. Verder is het ook belangrijk dat de fauna beveiliging goed werkt, zoals de veiligheidseis voorschrijft.
De dimlichtposities dienen eveneens helder en gelijkmatig te zijn. Vervuiling, zoals aanslag of stof, kan de zichtbaarheid maken. Indien dit het geval is, dient de vervuiling eerst te worden verwijderd voordat de werking gecontroleerd kan worden. Bij sommige voertuigen zijn er verlichting- en ruitenwissersysteem waarbij de verlichting en de ruitenwissers met een knop tegelijkertijd worden gebruikt.
De achterlichten dienen allemaal even helder te zijn. Er dient te worden gecontroleerd of het linker- en rechterlicht gelijk helder zijn. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de afstandssensor om te controleren of de helderheid van de achterlichten klopt. Estetische schade, zoals krassen of barsten, heeft geen invloed op de werking van de achterlichten en dient dus niet vervangen te worden.
6. Controle van de banden
is een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van uw voertuig. Wanneer de banden versleten of lek zijn kan dit schadelijk zijn voor het milieu, het verkeer en zelfs u als bestuurder. Controleer daarom de banden regelmatig volgens deze volgende stappen:
- Controleer of de banden niet lek of versleten zijn.
- Controleer of de juiste banden zitten op de juiste plaatsen.
- Controleer of de banden de juiste wellnessbandendruk hebben.
Daarnaast is het belangrijk dat banden met een goed profiel zitten op de voegen. Het profiel moet minimaal 3 mm diep zijn. Banden met te weinig profiel zijn te glad en dit verlaagd de grip met het wegdek en verhoogd het vermogen om te slippen.
Tenslotte is het aan te raden dat u bij de banden ook de velgen controleert. Controleer of er geen barstjes in de velgen zijn en of de velgen geen beperkingen hebben in de maat. Als uw velgen boven de standaardmaat zijn, kan dit gevolgen hebben voor de bandendruk en de bandenspanning. Controleer dus regelmatig de banden voor de algehele veiligheid ervan.
Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)
Q: Wat moet ik doen om mijn scooter winterklaar te maken?
A: Om je scooter winterklaar te maken, moet je een aantal simpele stappen volgen. Ten eerste is het belangrijk de motor van je scooter te controleren. Controleer of alle onderdelen nog goed werken en of er geen slijtage of schade aanwezig is. Daarnaast is het ook aan te raden je scooter een grondige oliën te geven. Vervolgens kun je de remmen en banden inspecteren; zorg er voor dat ze in optimale conditie zijn en controleer of de banden voldoende profiel hebben om goed te remmen en te sturen.
Q: Wat moet ik als laatste doen voordat ik de scooter op de weg zet?
A: Als laatste kun je nog een algemene controle uitvoeren om te zien of je scooter klaar is voor gebruik. Kijk of de verlichting en signaallampen goed werken, of het stuur en de zaalstangen in goede staat zijn en controleer ook of het zadel op de juiste manier vastzit. Als je alleze stappen hebt gevolgd, kan je je scooter met een gerust hart op de weg zetten!
Er zijn veel dingen die je kunt doen om je scooter winterklaar te maken. Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je veilig de winter in gaat. Wees voorbereid en zorg dat je scooter in topconditie is, zodat je veilig op pad kunt gaan.