Home ┬╗ Blog ┬╗ Overige ┬╗ Helmen: Soorten en maten van helmen voor schakelbrommer rijders.

Helmen: Soorten en maten van helmen voor schakelbrommer rijders.

Het dragen van een helm tijdens het rijden op een schakelbrommer is verplicht en het is belangrijk dat je een helm kiest die bij je past. Er zijn verschillende soorten helmen die passen bij de behoeften van schakelbrommer rijders. In dit artikel zullen we de verschillende soorten en maten van helmen bespreken voor schakelbrommer rijders.
Helmen: Soorten en maten van helmen voor schakelbrommer rijders.

1. Introductie: Wat zijn helmen en waarom zijn helmen belangrijk?

Helmen zijn kappen die het hoofd beschermen tegen letsel dat met verschillende soorten activiteiten verbonden is. Ze worden voornamelijk gebruikt bij beroepen, sporten en andere gevaarlijke activiteiten waar sprake is van harde botst. Helmen kunnen van verschillende materialen zoals metaal, kunststof of composieten worden gemaakt en vari├źren in stijl en pasvorm.

Soorten Helmen
Helmen zijn onderverdeeld in verschillende categorie├źn, afhankelijk van het gebruikte materiaal, stijl en pasvorm. Deze omvatten onder meer:

 • Motorfietshelmen
 • Zwemhelmen
 • Helmen voor ski├źn en snowboarden
 • Helmen voor fietsen
 • Helmen voor honkbal en hockey

Waarom helmen belangrijk zijn
Helmen worden aangeraden als een manier om hoofdletsel op te vangen. Hoofdletsel kan leiden tot permanente lichamelijke schade, handicap en soms zelfs de dood. Helmen bieden een extra laag bescherming, aangezien de materialen waaruit ze zijn gemaakt, de energie die wordt uitgeoefend bij een impact, verspreiden, waardoor de kracht wordt verminderd voordat deze bij het hoofd terecht komt. Bovendien hebben sommige motorfietshelmen een geïntegreerd zonnevizier aan de voorkant voor bescherming tegen windvlagen en vuil. Kortom, het gebruik van een helm geven mensen de beste kans tegen hoofdletsel.

1. Introductie: Wat zijn helmen en waarom zijn helmen belangrijk?

2. Soorten helmen voor schakelbrommer rijders

Integraalhelmen

Integraalhelmen bieden schakelbrommer rijders de meeste bescherming. Ze bestaan uit twee lagen met verschillende eigenschappen. De buitenste laag is stevig en een goede barri├Ęre tegen invloeden van buitenaf, zoals insecten en kleine stenen. De binnenste laag is zacht en vervormbaar voor verschillende pasvormen van het hoofd. De helm zit stevig op het hoofd dankzij verstelbare elementen aan de zijkant.

Integraalhelmen hebben een scharnierconstructie die het mogelijk maakt de keel, baard en gezicht te bedekken. Hierdoor hebben ze een hoog veiligheidsniveau. Ze zijn lichtgewicht en ademen goed, waardoor ze comfortabel zijn om te dragen. Integraalhelmen zijn echter meestal duurder dan andere soorten helmen.

Wikkelframehelmen

De wikkelframehelmen zijn de meest gangbare helmen voor schakelbrommers. Ze hebben een reeks tunnelvormig frame dat een laag heeft van gedrukte vilt, dat vervolgens gewikkeld is om het frame heen. Deze helmen zijn licht van gewicht, goedkoop en veelzijdig. Ze bieden alleen een minimum aan bescherming en hebben geen verstelmogelijkheid zodat het frame stevig aansluit op het hoofd.

Wikkelframehelmen hebben een open kin en geen geïntegreerde vizierdeel. Ook hebben ze een stoffen voering voor een extra comfort. Kortom, deze helmen geven een goed comfort, werken goed tegen luchtweerstand bij het rijden met een brommer en zijn goedkoop in aanschaf.

Jethelmen

Jethelmen zijn een soort halfintegraalhelmen die succesvol zijn als veiligheidshelm voor brommers. Ze hebben een lage profiel, waardoor ze zich aanpassen aan de anatomische contouren van het gezicht. Bijna alle jethelmen hebben bescherming voor de kin en een removes voorzetstuk voor bescherming van het gezicht en oogbescherming tegen insecten en luchtstoten. Jethelmen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, stijlen en designs.

Jethelmen bieden een goede schokabsorptie en hebben luchtkanalen en dempers voor goede ventilatie en uitblaas openingen. Ze bieden meer schokdemping dan een wikkelframehelm en zijn lichter, waardoor ze vaak als een betere keuze worden gezien voor brommers. Jethelmen zijn echter niet zo stevig als integraalhelmen en mogen niet worden gebruikt voor hoge snelheden of andere extreme omstandigheden.

2. Soorten helmen voor schakelbrommer rijders

3. Maten van helmen: Wat is het juiste formaat?

Bij het kiezen van een helm, is het erg belangrijk dat de helm de juiste maat heeft, zodat je hoofd optimaal beschermd is. Een helm die te klein of te groot is, zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij ineffectief is en je bescherming niet maximaal is.

Van de verschillende maten helmen, is de breedte het belangrijkste. Helm fabrikanten gebruiken lettercodes, XS tot XXL, of cijfers, van 50-65 cm, om de juiste hoofdomtrek aan te geven. Als je de letter of het getal weet dat past bij je hoofdomtrek, kun je gemakkelijk de juiste maat kiezen.

Mijn hoofdmeting:

 • Stap 1: Meet de omtrek van je hoofd. Doe dit door het meetlint om je hoofd te knopen waar de bovenkant van je oren zit.
 • Stap 2: Kijk op de maatverdeling van de helm en zoek de maat die past bij jouw hoofdmeting.
 • Stap 3: Let er op dat de boven- en zijkant van de helm licht bij je hoofd aansluiten. Je moet de helm met twee vingers aan de achterkant kunnen verschuiven en je hoofd vrij moeten kunnen bewegen binnen de helm.

Als je beide stappen hebt gevolgd, weet je welke maat je het beste kunt kiezen en ben je klaar om de juiste helm te kopen.

3. Maten van helmen: Wat is het juiste formaat?

4. Helmen die zijn goedgekeurd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een lijst met helmen samengesteld die voldoen aan specifieke strenge veiligheidseisen. Alle goedgekeurde helmen staan garant voor een goede bescherming van de motorrijder bij een ongeval.

Veiligheidsnormen

 • Helmen moeten voldoen aan NEN-EN-1384, dat het basisniveau voor de bescherming definieert, of aan ECE-22.05, dat een hogere norm heeft voor de veiligheidsuitrusting van mensen die met twee- of driewielige motorrijders op de weg zijn.
 • Helmen moeten de schokdempingstest voldoen, ook wel impacttests genoemd. Dit test of een helm bestand is tegen botsingen met hard oppervlakken of objecten.
 • Helmen moeten verschillende filters doorstaan tijdens een fotometrische test die het licht doorvoer in de verluchting meet.

Bovendien stelt SWOV eisen ten aanzien van de bevestigingsveiligheid van het vizier, de ventilatie en de verwisselbare liner.

SWOV publiceert periodiek een lijst met gecertificeerde helmen op de website. Als een helm deze certificering heeft, kunt u ervan uitgaan dat hij voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen.

5. Hoe u de juiste helm kiest

Het kiezen van de juiste helm is een cruciaal onderdeel van het rijden op een motorfiets. Om een goede beslissing te nemen over welke helm geschikt is voor jou, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

 • Maten: Elke helm heeft verschillende maatvoorschriften, raadpleeg dus de hulppagina voor meer informatie over afmetingen.
 • Bescherming: Controleer of de helm geschikt is voor de manier waarop je motorrijdt. Een off-road helm biedt het meeste comfort en bescherming.
 • Kwaliteit: Koop een helm met de juiste kwaliteit materiaal. Een goedkope helm kan niet dezelfde bescherming bieden als een kwaliteitshelm.

Houd ook rekening met de pasvorm wanneer je de helmgrootte bepaalt. Een te smalle helm kan leiden tot hoofdpijn en ongemak. Kies dus voor een hoge mate van comfort. Test de helm voordat je hem koopt om er zeker van te zijn dat hij goed past en past bij de pasvorm van je hoofd.

Voordat u de helm koopt, is het ook belangrijk om de veiligheids- en luchtingredi├źnten in overweging te nemen. Een goede helm is bestand tegen verschillende soorten schade en heeft luchtkanalen voor verhoogde ademhaling. Koop een helm met verwijderbare pads voor hygi├źne en vervang een schade helmdak wanneer dit nodig is.

6. Conclusie: Waarom een helm dragen?

Een helm dragen is de beste manier om je te beschermen tegen verwondingen bij een ongeluk. Dit komt omdat een helm de impact die op het hoofd terecht komt, absorbeert. Hierdoor worden kans op fatale verwondingen aanzienlijk verkleind. Om deze redenen is dragen van een helm sterk aanbevolen:

 • Het verminderen van de kans op fatale verwondingen;
 • Het verminderen van kans op andere soorten verwondingen;
 • Het waarborgen van een optimale bescherming in geval van een ongeluk.

Draag daarom altijd een helm als je op een motor, fiets, skateboard, skeelers, ombuds, zweefvliegtuig of in een kart zit. De mogelijke voordelen zijn groot. Bij het kopen van een helm, zorg ervoor dat je de juiste helm selecteert. Koop een helm die gecertificeerd is volgens de laatste veiligheidsnormen. Hierdoor ben je verzekerd van de beste bescherming die er tegenwoordig op de markt is.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat zijn de soorten helmen voor schakelbrommer rijders?
A: Er zijn verschillende soorten helmen die gebruikt worden door schakelbrommer rijders, met inbegrip van Integraalhelmen, Jet-helmen en Off-Road helmen. De soort helmen die je kiest, hangt af van je berijdstijl en persoonlijke voorkeuren.

Q: Wat voor helmmaat heb ik nodig als ik een schakelbrommer rijd?
A: De meeste helmen worden geleverd in verschillende maten. De juiste helmmaat is erg belangrijk, omdat de helm comfortabel en veilig moet zijn. Je kunt in de meeste winkels een maat bepalen met behulp van een meetlint. Als je twijfelt, kan een expert je adviseren.

Het dragen van een helm is verplicht voor alle scooter- en brommerrijders. Als je net begint met scooter- of brommer rijden, dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de verschillende soorten en maten van helmen en welke het beste bij je past. Als je het juiste helmtype kiest met de juiste pasvorm en schakelbrommer, dan help je jezelf en anderen om veilig te scooteren en te brommen.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie