Home » Blog » Overige » Trainingsvoordelen van een Fatbike.

Trainingsvoordelen van een Fatbike.

Het bezitten van een fatbike is een uitstekende manier om je trainingen naar een hoger niveau te tillen. Vergeleken met een gewone fiets, bieden fatbikes meer voordelen en geven ze de mogelijkheid om door verschillende terreinen te navigeren. In deze post gaan we dieper in op de trainingsvoordelen van een fatbike, zodat je op de hoogte bent van wat het voor jouw krachttraining en prestaties kan betekenen!

1. Wat is een fatbike?

Een fatbike is een speciale soort mountainbike. Het is een robuuste versie van een normale mountainbike die is ontworpen om door verschillende terreintypes te reizen. Fatbikes zijn de perfecte combinatie van behendigheid, veerkracht en comfort. Ze zijn meestal uitgerust met brede, volrubberen banden die meer grip bieden dan de traditionele banden, waardoor je zelfs door bijvoorbeeld losse rotsen, modder of ander woestijnterrein kunt navigeren.

Fatbikes hebben vaak ook bredere velgen dan normale mountainbikes, wat het mogelijk maakt om extra brede banden te monteren. Door hun brede banden kunnen fatbikes op zowel zacht als hard ondergrond rijden. Ze rollen goed over ongelijk terrein en bieden veel tractie. Daarnaast heeft het frame van een fatbike grote luchtbalgen, waardoor het zacht en comfortabel rijdt met voorkomend schokken.

Fatbikes zijn ook ideaal om in de sneeuw te rijden. Door hun bredere banden is het bijna onmogelijk dat je wegzakt in de sneeuw. De bredere banden geven een betere grip in de sneeuw en bieden ook meer stabiliteit. Fatbikes zijn ook uitgerust met een brede versnellingenbereik dat ervoor zorgt dat je gemakkelijk heuvels kunt beklimmen, en het zal ook gemakkelijker maken om bijna elke afdaling aan te gaan.

 • Fatbikes zijn ontworpen om door verschillende terreintypes te reizen.
 • Ze hebben bredere, volrubberen banden die meer grip bieden.
 • Fatbikes zijn ideaal om in de sneeuw te rijden.
 • Het heeft een brede versnellingenbereik die heuvels beklimmen en afdalen gemakkelijk maakt.

1. Wat is een fatbike?

2. Voordelen van trainen op een fatbike

Fietsen op een fatbike
Een fatbike is een eenwielig voertuig met brede banden en velgen. Ze zijn gemaakt voor het rijden in grondsoorten zoals zand en modder. De renfiets of mountainbikefatbike heeft meestal een brede band, lage druk en brede velgen. Ze hebben ook lagere versnellingen en speciale veren.

 • Het biedt meer tractie en stabiliteit, waardoor het waarschijnlijker is dat uw training veilig en comfortabel is.
 • Het biedt maximale controle op oneffen, kletsnatte of modderige ondergronden.
 • Fatbikes zijn gemaakt om het parcours wat afwisselender te maken en mogelijkheden te creëren die andere fietsen niet bieden.

Een fatbike is een geweldige manier om uw training uitdagender en interessanter te maken. Er zijn verschillende manieren waarop je je fatbike kunt gebruiken om een meer actief leven te leiden. U kunt de veerkracht en tractie gebruiken om uw hartslag te verhogen, meer calorieën te verbranden en meer uithoudingsvermogen te krijgen. Daarnaast kunt u ermee trainen door moeilijker terrein te verkennen.

Een fatbike is ook perfect om meer te genieten van het buiten zijn. Met de bredere banden kun je gemakkelijk genieten van mooie landschappen door de schokken te minimaliseren op oneffen terrein. Als je off-road wilt gaan, is een fatbike een handig voertuig. Ze kunnen op verschillende bodems worden gebruikt, wat betekent dat je meer avonturen kunt beleven.
2. Voordelen van trainen op een fatbike

3. Trainingsvormen mogelijk met een fatbike

Een fatbike is een hardtail mountainbike met extreem brede banden – minstens drie inch – die gebruikt wordt om off-road-terrein mee te bedwingen. De bredere banden geven extra grip, stabiliteit en comfort en maken het mogelijk om met een fatbike ver terrein te verkennen.

Enduro fietsen

 • Enduro race – een enduro race is een competitieve wedstrijd op heuvelachtig terrein die bestaat uit een combinatie van korte hors categorie gereden met een fatbike.
 • Cross Country – cross country is een full-body work-out voor fietsers van alle niveaus. Met behulp van brede banden van een fatbike heb je meer grip om steile hellingen te bedwingen.
 • Urban Cycling – fatbikes maken het mogelijk om cross country in de stad te rijden en te genieten van het avontuur terwijl je stadsomgeving te verkennen.

Downhill fietsen

 • Enduro Downhill – enduro downhill is een wat serieuzere vorm van downhill fietsen waarbij balans en techniek betrokken zijn om verschillende hellingen te bedwingen en af te dalen.
 • Freeride – freeride is een extreme vorm van downhill waarbij bij extreme hoogtes en hoeken wordt gefietst, ook wel ‘biketrials’ genoemd.
 • Biketrials – biketrials is een technische vorm van freeride waarbij je objecten, zoals rotsen of verhogingen, met de fiets bedwingt.

Met een fatbike kun je dus genieten van verschillende trainingsvormen, zowel op enduro als op downhill gebied. Zo heb je met een fatbike alle mogelijkheden om avontuurlijk over het terrein te bewegen.

4. Extra uitdaging door een fatbike

Een fatbike is een bijzondere en verrassende manier om meer uitdaging aan jouw fietstochten toe te voegen. Deze buitensporige fietsen zijn uitgerust met brede banden en ontworpen voor avontuurlijke ritten in moeilijk toegankelijke gebieden. Je kunt de stevige fatbike gebruiken om moeilijk bereikbare plekken te bereiken die minder toegankelijk zijn met een normale fiets.

Een fatbike biedt een heleboel voordelen. Ten eerste kan de stevige band extra grip geven als je over modder, gras, sneeuw, oude asfalt of andere weertypes en ondergronden rijdt. Ook biedt de extra breedte extra stabiliteit en balans, waardoor grote oneffenheden, watervalkes en andere obstakels gemakkelijker te nemen zijn.

Aangezien fatbikes ontworpen zijn om te navigeren door oneffen terrein, zullen ze veel meer kracht nodig hebben om van plaats naar plaats te gaan als normale fietsen. Maar als je deze extra moeite er in steekt, dan kun je genieten van een onvergetelijke ervaring in extreme landschappen. Spellen in verschillende situaties, zoals sandbagging, rock hoppying, snowbiking en mud toering, zijn een populaire uitdaging om te ervaren met een fatbike.

 • Extra grip – Fatbikes bieden extra grip tijdens het navigeren door oneffen terrein.
 • Balans – De extra breedte van de banden biedt de fietser extra balans en stabiliteit.
 • Verschillende spellen – Er zijn verschillende soorten spellen om de uitdaging aan te gaan met een fatbike. Zoals sandbagging, rock hoppying, snowbiking en mud toering.

4. Extra uitdaging door een fatbike

5. Veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van een fatbike

Veiligheid is een cruciaal onderdeel van het gebruik van een fatbike. Neem voordat je op pad gaat de volgende maatregelen in achting:

 • Draag altijd een helm. Wees voorzichtig tijdens het rijden en zorg ervoor dat je je hoofd altijd beschermt met een veiligheidshelm. Zorg ervoor dat je een helm draagt die voldoet aan de veiligheidseisen voor fietsen.
 • Controleer het weer en de omstandigheden. Kies alleen routes uit die je aankan, afhankelijk van je kennis over het terrein en je oordelen over het weer.
 • Voorbereiding en planning. Plan je route van te voren, zodat je precies weet waar je naartoe gaat en wat je tegen kan komen langs de weg. Zorg voor een heldere communicatie met anderen, zodat ze weten waar je op dat moment bent. Bewaar je mobiele telefoon ook altijd bij je.
 • Check je fiets. Voordat je begint met het rijden, is het belangrijk dat je je fiets controleert op veiligheid. Controleer of alle banden goed opgepompt zijn en alle kabels helemaal stevig in hun houders zitten. Test ook elke schakel en rem.

Tenslotte is het belangrijk dat je altijd op je hoede blijft tijdens het rijden. Stel voor jezelf een veiligheidsplan op voor elke rit en als je dat plan hebt gedaan, ga dan veilig de weg op. Wees je bewust van de omgeving en de gevaren, zodat je zo geschikt mogelijke beslissingen kunt nemen.

Vermijd extreme tricks en stunts waarmee je kunt vallen, zoals het springen van kleine heuvels of het doen van extreme hoeken. Als je je toch toelegt op stunts, zorg er dan voor dat je een veiligheidsharnas en schoenen draagt om je lichaam te beschermen tegen mogelijke letsels.Draag ook goede veiligheidskleding en maak je helm vast als je een extreme activiteit onderneemt.

5. Veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van een fatbike

6. Tips voor het kiezen van de juiste fatbike

Nuttige kenmerken
Het kiezen van de juiste fatbike kan verwarrend zijn. Maar hieronder staan een aantal nuttige kenmerken om rekening mee te houden bij het kiezen van het idealste model voor jou.

 1. Kies een fatbike die geschikt is voor jouw lengte. Als je een stationaire fiets gaat kiezen, gebruik dan de schoenmaat als gids om je lengte te bepalen.
 2. Let op de stuurhoek. De meeste sturen hebben een stuurhoek die bestaat uit 6 procent, maar er zijn ook fatbikes met een aangepaste stuurhoek die geschikt is voor verschillende rijstijlen.
 3. De juiste band welke je nodig hebt. Veel fatbikes komen met standaard fatbike banden die een uitstekende grip bieden zodat je de meeste obstakels op het pad kunt trotseren. Maar je kunt ook kiezen voor andere banden zoals veelzijdige banden voor off-road rijden.

De kwaliteit van het frame
Het frame is waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren bij de aankoop van een fatbike, dus dit is iets waar je extra op moet letten. Kies een fatbike die gemaakt is van een stevig en duurzaam materiaal dat bestand is tegen stoten en schades.

De wielmaat
Het is belangrijk om de juiste wielmaat voor jouw fatbike te kiezen. De meeste fatbikes hebben een wielmaat van 26 inch, maar er zijn ook fatbikes met andere wielmaten zoals 20 inch en 29 inch. Kies een wielmaat die geschikt is voor de route die je van plan bent te nemen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een Fatbike?
A: Een Fatbike is een speciaal soort fiets met brede, robuuste wielen die je kunt gebruiken in omstandigheden waar andere fietsen moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om te navigeren, waaronder zand, sneeuw, modder en andere onverharde oppervlaktes.

Q: Wat zijn de voordelen van het trainen met een Fatbike?
A: Er zijn tal van voordelen die het trainen met een Fatbike biedt. Het sturen in dit type omgeving kan leiden tot grotere buigkracht, meer muscular endurance en verhoogde stabiliteit vanuit verschillende positities. Het kan ook verbeteren van spierkracht, koordinatie en evenwichtsvaardigheden. Het is ook een geweldige manier om motivatie hoog te houden doordat je verschillende landschappen kunt beleven waarmee je je trainingen interessanter kan maken.

Met een fatbike kunt u vele onvergetelijke avonturen beleven. Niet alleen zorgen de brede banden en de verhoogde bodemvrijheid voor meer comfort, maar ook bieden ze uitstekende trainingsvoordelen. U kunt dus met een gerust gevoel de zwaarste terreinpaden bewandelen of door ruig terrein rijden. Fatbikes brengen u op avontuur, hoe en waar dan ook.

Rate this post

Plaats een reactie