Home » Blog » Overige » Introductie tot Fatbikes: Wat zijn ze en waar zijn ze voor bedoeld?

Introductie tot Fatbikes: Wat zijn ze en waar zijn ze voor bedoeld?

Fatbikes zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Dit type fiets zag voor het eerst het daglicht in 1989 en was direct geschikt voor een all-terrain milieu. Ze zijn comfortabeler en meer geschikt voor off-road stuntwerken dan veel andere fietsen. In deze inleiding laten we je graag kennismaken met ‘fatbikes’: informatie over wat ze zijn en waar ze voor bedoeld zijn.
Introductie tot Fatbikes: Wat zijn ze en waar zijn ze voor bedoeld?

1. Introductie tot Fatbikes – Wat is het?

 • Waarom Fatbikes?

Fatbikes zijn robuuste mountainbikes met dikke, knobbly-banden. De brede banden, die ook wel “fat tires” worden genoemd, helpen om grip en controle te behouden tijdens het rijden off-road of op oneffen terrains. Veel fatbikes zijn ook voorzien van soepele vering, wat betekent dat je comfortabel kan blijven fietsen, ook op obstakels.

 • Hoe werken Fatbikes?

Fatbikes gebruiken luchtdruk die door een speciaal ventiel wordt gecontroleerd om het contact van de band met de grond te verbeteren. Deze luchtvulling helpt om moeilijker terrein te doorstaan, zoals modder, sneeuw en losse stenen. De banden bieden een gemoedsrust in dat ze nooit zo plat zullen worden dat ze niet meer goed presteren.

 • Overwegingen bij het Kiezen van een Fatbikes

Er zijn diverse soorten fatbikes op de markt, variërend in prijs, kwaliteit en gebruik. Je moet goed kijken wat je nodig hebt alvorens je de juiste aanschaft. Zorg ervoor dat je de juiste banden hebt om te voldoen aan je behoeftes op het terrein. Vergelijk ook de verschillende veringsoorten alvorens je een definitieve beslissing maakt. Ook het frame en de velgen moeten sterk genoeg zijn.
1. Introductie tot Fatbikes – Wat is het?

2. De voordelen van het gebruik van een Fatbike

Fatbikes presenteren een verscheidenheid aan voordelen voor avontuurlijke leiders die het bos geschikt willen maken voor off-road fietsen. Hieronder staan de belangrijkste voordelen:

 • Training: trainen met een fatbike is veel voordeliger dan off-road op een ander soort mountainbike of trailbike omdat het trainingsgebied veel groter is.
 • Gezondheid: regelmatige oefeningen met een fatbike kunnen helpen om gezond, fit en actief te blijven. Fatbikes hebben geen ingebouwd stationair of remsysteem, waardoor ze geen schade aanrichten aan knieën, enkels en voeten.
 • Moeilijk terrein: Fatbikes zijn perfect voor de meest moeilijke terrains. Hierdoor kun je je fatbike gebruiken om meer obstakels te overwinnen en je adrenaline aan te wakkeren!

Naast de voordelen van fatbikes, hebben ze ook hun eigen kenmerken die hen uniek en onderscheidend maken. Ze zijn licht in gewicht, hebben brede banden, hebben een onvoorstelbare tractie en hebben een verbeterde wegligging. De brede banden zorgen ook voor minder trillingen, wat resulteert in meer comfort voor de rijder tijdens het rijden.

Gezien alle voordelen die het gebruik van een fatbike meebrengt, is het geen verrassing dat deze fietsen een populaire keuze zijn geworden voor mountainbikers. Deze fietsen kunnen worden gebruikt in moeilijk terrein of slecht onderhouden paden, zonder dat je benadeeld wordt door schroef- of dempingsproblemen. Volgens aangevers hebben fatbikes ook betere off-road-manoeuvres waardoor ze veelzijdiger zijn in het maken van bochten en het verkennen van dalende paden.

2. De voordelen van het gebruik van een Fatbike

3. Technische eigenschappen van Fatbikes

Fatbikes zijn gestandaardiseerde fietsen die zijn ontworpen voor zwaardere omstandigheden dan gewone mountainbikes. Ze hebben grote, donkere banden en een bredere frameomvang, waardoor ze veerkrachtiger en beter uitgerust zijn dan andere mountainbikes. Hieronder staan een aantal :

 • Banden: Fatbikes hebben grote banden die 4 inch breed zijn en die meer veerkracht bieden. De breedte van de band zorgt voor een grotere cushioning effect, waardoor de band meer tractie heeft, waardoor er meer grip is.
 • Frame: Fatbikes hebben een breed frame dat veel steviger is dan een normaal mountainbike-frame. Dit zorgt ervoor dat het frame beter bestand is tegen schokken, trillingen, en andere omstandigheden die het frame in heuvelachtig terrein kan treffen.
 • Kettingpoelie: Deze wordt gebruikt om de kracht te verhogen en om de draairichting te wijzigen. Er zijn veel verschillende kettingpoelies met verschillende gear-ratios. Dit maakt het mogelijk om je versnellingen te passen aan de omstandigheden van het parcours.

Daarnaast hebben Fatbikes ook veel andere technische eigenschappen die helpen bij het vergroten van de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid onder moeilijke omstandigheden. Bijvoorbeeld, deze fietsen hebben hefboomverstellingen op de stuurpen, het remsysteem is beter en veerkrachtiger, de vorken zijn stijver, en de velgbreedte is groter. Al deze kenmerken samen geven een veel betere prestatie en comfort op heuvelachtige routes.

3. Technische eigenschappen van Fatbikes

4. Onze top 5 Fatbikes

Fatbikes zijn veruit de meest populaire mountainbikes op de markt. Het grootste voordeel van fatbikes is hun brede, zware banden, waardoor ze overal kunnen rijden dat voet- of motorvoertuigen niet kunnen. Hieronder volgt onze lijst met de 5 beste fatbikes op de markt.

 • Liv-Intrigue E+ 1 Pro
 • Kona Wozo
 • BULLS Monster E FS 2
 • Rocky Mountain Blizzard -30
 • Trek Roscoe 8

De Liv-Intrigue E+ 1 Pro is de oogstrelende fatbike die voor een uitzonderlijke rijervaring zorgt. De krachtige Bosch-middelmotor zorgt voor extra ondersteuning, waardoor het perfect is voor het rijden in dichte bosgebieden. Bovendien is de Shimano SLX-transmissie naadloos aangepast aan alle soorten terrein.

De Kona Wozo is een fatbike met goede prestaties, gecombineerd met een modern ontwerp. De 150mm veerweg voor en achter maakt het geschikt voor alle soorten terrein. Dankzij de 2×12 SRAM SX Eagle-transmissie is de Kona wendbaar in moeilijke situaties.

De BULLS Monster E FS 2 is uitgerust met speci al ontworpen professionele Race Face-wielen. De veelzij elde Shimano Deore 12-velgstrips staan garant voor een gebalanceerde rijervaring. Deze fatbike wordt vaak gekozen als huurfatbike door veel toeristen die de natuur willen verkennen.

5. Waar kun je een Fatbike kopen?

Fatbikes zijn geweldige fietsen met hun bijzondere, extreem brede wielen. Deze fietsen zijn ideaal voor buitenrijders om de meest diculte paden te bewandelen die een conventionele mountainbike nooit zou kunnen bedwingen. Bedenk dat er verschillende opties zijn als het gaat om het kopen van een fatbike.

Er zijn twee hoofdopties als het gaat om fatbike-winkels: offline en online. Offline winkels hebben vaak specifieke verkoopteams met verkoopkennis die de koper kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing bij het kopen van een fatbike. Hier is een lijst met zaken die je moet overwegen bij een fatbike-winkel:

 • Marktaanbod: Controleer of er heel wat fatbikes in verschillende categorieën verkrijgbaar zijn.
 • Kwaliteitsbietsen: Bekijk of er fatbikes van hoge kwaliteit beschikbaar zijn. Dergelijke bietsen zijn vaak duurder maar kunnen je lange tijd dienst doen.
 • Testen: Er moeten potentiële kopers de mogelijkheid worden geboden de fiets uit te proberen voordat ze kopen. Dit geeft de beste manier om te weten of de fiets echt geschikt is voor je.
 • Klantendienst: Er moet een afdeling in de winkel zijn die klanten kan ondersteunen met technische vragen en herstellingen.

Er zijn veel online winkels waar je een fatbike kunt kopen. Hoewel sommige winkels betrouwbaarder zijn dan anderen, bieden veel online winkels fatbikes tegen een betaalbare prijs. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je enige research moet doen om ervoor te zorgen dat je het beste product krijgt voor je geld. Koop alleen van een betrouwbare winkel en als je twijfelt, zoek het advies van anderen.

6. Conclusie: Wat zijn de voordelen van het gebruik van een Fatbike?

Voordelen van het gebruik van een Fatbike

Een van de belangrijkste voordelen ervan is dat ze erg comfortabel zijn. Ze hebben bredere banden, waardoor ze meer grip bieden, wat betekent dat ze comfortabeler zijn om te rijden op verschillende soorten terrein. Ze zijn ook comfortabeler omdat ze breder zijn, dus ze bieden meer ruimte voor de voeten, waardoor men meer controle over de fiets krijgt.

Het tweede voordeel van het gebruik van een Fatbike is dat men ermee op verschillende weersomstandigheden kan rijden. Zelfs op extreem slecht weer, zoals in sneeuw of modder, kunnen die met gemak door verschillende terreinen worden bestuurd. Deze voordelen stellen de rijders in staat om veel meer avontuurlijke routes te plannen en onverwachte hindernissen te overwinnen.

Tot slot hebben Fatbikes veel meer stabiliteit. Ze hebben bredere banden dan andere fietsen waardoor ze beter geschikt zijn om met hogere snelheden tegen heuvels op en af te navigeren. Ze zijn ook steviger, waardoor de rijder meer controle en stabiliteit heeft wanneer hij de weg kruist. Deze stabiliteit is een enorm voordeel tijdens lange afdalingen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een fatbike?
A: Een fatbike is een mountainbike met brede banden, meestal 3,8 tot 5 inches breed. Fatbikes worden gemaakt om op verschillende ondergronden te rijden, van asfalt en beton tot sneeuw, onverharde wegen en stranden.

Q: Waarvoor worden fatbikes gebruikt?
A: Fatbikes worden voornamelijk gebruikt voor meer formele recreatieve activiteiten, zoals mountainbiken, vissen op zee of op sneeuw, wandelen of trektochten op onverharde wegen.

Q: Wat zijn de voordelen van fatbikes?
A: De brede banden van fatbikes bieden meer grip, waardoor je meer controle hebt over het vermogen om over verschillende oppervlakken te navigeren. Ze bieden ook meer traagheid voor een comfortabelere, stabielere rit. Ze zijn ook lichter dan andere soorten mountainbikes, dus ze zijn makkelijker te dragen als je gaat kamperen of je fiets naar een afgelegen locatie draagt. Bovendien bieden fatbikes extra veerkracht en schokabsorberend vermogen voor een soepelere rit.

Dit was een korte introductie tot het fenomeen van fatbikes. Ze zijn een perfecte optie als je op zoek bent naar een robuuste en veelzijdige fiets – ongeacht of je ze gebruikt voor hobby ritten of tochten door zwaardere terreinen. Fatbikes zijn ontworpen om je precies te geven wat je zoekt, of het nu voor woon-werkverkeer is, of voor avontuur in de great outdoors.

Rate this post

Plaats een reactie