Hoe kies je de juiste banden voor je Fatbike?

Fatbikes staan in trek dat de banden daarop de juiste keuze zijn is het belangrijkste om de prestaties goed te krijgen. Maar hoe kies je de juiste banden voor je Fatbike? In deze gids zullen we je uitleggen hoe je het juiste type en de juiste maat kunt kiezen, zodat je weer optimaal kunt genieten van je Fatbike.
Hoe kies je de juiste banden voor je Fatbike?

1. Wat is een Fatbike?

Een fatbike is een mountainbike waarvan de wielen extra dik en breed zijn. Er wordt gezegd dat dit type fiets bedoeld is voor het rijden in extreem moeilijk terrein, zoals zand of sneeuw. De meeste fatbikes hebben wielen met een breedte van 4,8 tot 5,2 inch. De frames zijn vervaardigd uit staal en hebben meestal veel meer ruimte rond de banden voor extra stabiliteit, grip en traploosheid.

Fatbikes bieden een aantal unieke voordelen. De enorme wielen geven je grip in een breed scala aan terreinen, maar ook meer langdurig comfort en stabiliteit. De brede banden dempen meer schokken en bieden meer controle. Ook zijn fatbikes uitgerust met verschillende onderdelen om je tijd op de fiets zo comfortabel en veilig mogelijk te maken.

Kenmerken van een fatbike

 • Stalen frame
 • Extra brede banden met een breedte van 4,8 tot 5,2 inch
 • Grote, schijfremmen
 • Pot-mountainshifters
 • Verstelbare voorvork of verende stuurpen

Met een fatbike kun je onstuitbare ritjes maken in meer uitdagende terreinen. Door de vering wan je rit comfortabeler, en er zijn meer mogelijkheden om het frame en debanden af te stemmen. Dit maakt het mogelijk voor avonturiers om met een fatbike op pad te gaan en ook urban bikers hebben hier veel plezier van.

1. Wat is een Fatbike?

2. Kies de juiste wielmaat

Het bepalen van de juiste wielmaat is van cruciaal belang bij de aanschaf van een fiets. De juiste wielmaat verschilt namelijk per fietstype en per leeftijd en is daarom persoonlijk bepaald. De enige manier om de juiste maat te bepalen is door even naar een fietsenwinkel te gaan en daar uw opties te bespreken. Om de juiste wielmaat te kiezen, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 • Lengte: lengte is de belangrijkste factor voor het bepalen van de juiste maat. Voordat u een wielmaat kiest, moet u uw lengte en de maximale prestaties bespreken met een expert.
 • Gewicht: het gewicht is ook een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste wielmaat. Lichter fietsers hebben meestal een kleinere wielmaat nodig, terwijl zwaardere fietsers meestal een grotere wielmaat nodig hebben.
 • Fietstype: let ook op het type fiets dat u koopt. Sommige fietstypes hebben bijvoorbeeld grotere wielmaten nodig dan andere. Het beste is om de opties met een expert te bespreken om te bepalen welke maat het beste bij u past.

Als u de juiste wielmaat kiest is dit van cruciaal belang voor een goede ervaring tijdens het fietsen. Kies daarom altijd de juiste maat, aangepast aan uw lengte, gewicht en fietstype. Pas vervolgens de verfijningen toe zoals het verhogen of verlagen van de zadelhoogte, stuurhoogte en pedalen. Voor de juiste positie en de beste prestaties is dit belangrijk.

2. Kies de juiste wielmaat

3. Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van Fatbike banden

Bij het kiezen van een Fatbike band moet er rekening gehouden worden met verschillende factoren. Dit wil zeggen dat elke band kenmerken en specificaties heeft die aansluiten op de veeleisende omstandigheden waaronder een Fatbike wordt gebruikt.

Band Breedte: Grotere banden geven fatbikes een betere grip, wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor zwaardere fruitbikes. Om de beste resultaten te behalen, moet de breedte van uw band in lijn zijn met de breedte van de velgen, rond de 2,5 – 4,5 inch.

Bandpatroon: Er zijn veel verschillende Fatbike banden met verschillende patronen. Meestal hebben Fatbike banden een lage profiel variërende patronen waaronder:

 • Streep
 • Multipave
 • Scrambler

Deze zorgen ervoor dat je Fatbike grip en aandoeningen heeft bij variabele omstandigheden.

Velggrootte: De Fatbike velgen kunnen verschillen wat betreft grootte. Voor het beste resultaat moet de band de velg maar gedeeltelijk bedekken. Bij hele grote Fatbike velgen zal de brede band de velg volledig bedekken terwijl bij kleinere velgen de band klein geknipt kan worden.

3. Belangrijkste overwegingen bij het kiezen van Fatbike banden

4. Wat zijn de verschillende soorten Fatbike banden?

Fatbike banden zijn de meest veelzijdige banden die momenteel verkrijgbaar zijn. Ze kunnen worden gebruikt voor allerlei soorten terrein, variërend van straat tot los zand.

Er zijn verschillende soorten Fatbike banden, elk met hun eigen voordelen. Hieronder een overzicht:

 • All Terrain Fatbike Banden: deze banden zijn het meest veelzijdig en kunnen in de meeste omstandigheden worden gebruikt, variërend van stadsomgevingen tot losse zandomgevingen.
 • Urban Fatbike Banden: deze banden zijn het beste voor gebruik in stadsomgevingen en bieden goede grip op asfalt en bakstenen.
 • All Weather Fatbike Banden: deze banden bieden goede grip op natte wegen, zowel in zomer als in winter. Ze hebben ook een lage rolweerstand en een lange levensduur.
 • Off Road Fatbike Banden: deze banden zijn speciaal ontworpen voor meer avontuurlijke activiteiten, zoals bergtochten en trailrides. Ze zijn zeer duurzaam en bieden goede tractie in los zand.

Het is belangrijk om een Fatbike band te kiezen die het beste past bij jouw terrein en activiteit. Neem de tijd om te onderzoeken welke band het beste bij je past.

5. Voordelen van Fatbike banden

Fatbike banden zijn een van de populairste en meest veelzijdige nieuwe fietsonderdelen van momenteel. Hieronder volgen de 5 .

Lagere druk

De Fatbike banden hebben een lagere druk dan normale mountainbikebanden. Dit zorgt voor meer grip met de ondergrond waar je mee rijdt. Zo krijg je meer stabiliteit op ruw terrein en voel je je veiliger tijdens het fietsen.

Minder obstakels

Fatbike banden bieden meer grip met de ondergrond, waardoor je minder obstakels tegenkomt en een gladder fietservaring hebt. Het is makkelijker om obstakels zoals hobbels, rotsen en modder te vinden met Fatbike banden.

Betere tractie

Fatbike banden hebben een grotere hoeveelheid rubber dan normale mountainbikebanden. Dit zorgt voor meer tractie en grip op verschillende ondergronden. Dit geeft je meer zekerheid bij het rijden op ruig terrein.

 • Lagere druk
 • Minder obstakels
 • Betere tractie

6. Conclusie: welke banden kies je voor je Fatbike?

Afhankelijk van je gebruik, je voorkeur en het terrein dat je bereden wilt worden, moet je stil staan bij je keuze van banden voor je Fatbike. Hieronder vind je een korte uitleg m.b.t. de populairste keuzes:

 • Plus size banden: Deze bredere banden worden vaak gebruikt voor gravel en trails; met meer comfort als gevolg. Verder heb je meer grip en stabiliteit in elke omgeving. Met 28-29 inch banden heeft je Fatbike effectief een lager profiel. Gebieden met veel technisch terrein of knorrige terreinen kunnen met meer gemak worden bedwongen.
 • Slick banden: Omdat fatbikes zoveel grip hebben, hebben speciale natte omstandigheden voordelen bij gebruik van slick banden. De meeste Fatbikes zijn voorzien van 2, 3 of 4 inch brede banden. Deze banden geven je een snelle en speelse rijervaring in modder, sneeuw of asfalt.
 • Hybride banden: Deze handen, ook wel “all-terrain” of “mixed-terrain” genoemd, zijn een gemengde optie van “plus size” en “slick” banden. De banden bieden de voordelen van beide; wat een veelzijdigheid voordelen biedt als je klaar bent om uit te dagen in verschillende omgevingen.

Zoals je ziet, kies je het beste de beste banden voor je Fatbike op basis van je gebruik en je terrein. Zoek naar verschillende opties, lees wat anderen erover hebben gezegd, en zoek perspectief in je keuzes. Als je de juiste banden hebt, kun je zeker weten dat je zal genieten van je Fatbike avonturen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat zijn fatbikes?
A: Fatbikes is een naam die gebruikt wordt om een speciale type fietsen te beschrijven. De term verwijst naar hun brede banden, waarvan de buitenste diameter minimaal 4 inch of meer is. Fatbikes zijn zeer populair onder bikers die zelfs in extreme omstandigheden willen mountainbiken.

Q: Waarom heb ik fatbike banden nodig?
A: Fatbike banden worden gebruikt om een betere traction, comfort en duurzaamheid aan te bieden tijdens het mountainbiken. De banden hebben ook een grotere oppervlakte en grotere contactpunten met de weg, wat meer controle en stabiliteit geeft tijdens het rijden.

Q: Hoe kies ik de juiste fatbike banden?
A: Bij het kiezen van de juiste fatbike banden moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de grootte, het type weg dat je vaak rijdt, de omstandigheden waarin je vaak rijdt en je persoonlijke voorkeuren. Kies voornamelijk banden die geschikt zijn voor je omgeving, omdat dit vaak invloed heeft op prestaties, duurzaamheid en toegankelijkheid.

We hopen dat deze richtlijnen u in staat stellen om de juiste banden voor uw fatbike te kiezen. Vergeet niet om begrip te hebben voor het gewicht en de unieke rijstijl die vereist zijn voor fatbikes. Blijf zoeken naar de juiste combinatie van grip, ondersteuning, remkracht en weerstand tegen slijtage, want dat is waar het uiteindelijk om draait!

Rate this post

Plaats een reactie