Home » Blog » Overige » Het belang van een goede helm bij het rijden op een Fatbike.

Het belang van een goede helm bij het rijden op een Fatbike.

Het rijden op een Slimme Fiets of Fatbike is een uitdagende en opwindende manier om te genieten van het buitenleven. Het is belangrijk om veilig te blijven terwijl je op zo’n fiets rijdt, en daarom is het dragen van een goede helm essentieel. In dit artikel zullen we bespreken waarom het dragen van een goede helm bij het rijden op een Fatbike zo belangrijk is.
Het belang van een goede helm bij het rijden op een Fatbike.

1. Wat is een Fatbike?

Een fatbike is een gewone mountainbike maar dan met extra brede banden. Deze brede banden bieden meer grip en stabiliteit bij het rijden door onverharde terrein, vooral op sneeuw of strand. De banden variëren van 3,8 tot 5,0 inch en hebben noppen voor extra grip.

Kenmerken van een Fatbike

 • Extra brede banden
 • Grootere wielen
 • Lichter frame
 • Shorter bottom bracket
 • Kleinere vering

De fatbike combineert een stijve rijervaring met extreme off-road capaciteiten.De verschillende kenmerken stellen rijders in staat om zelfs de meest ruige paden of bijzonder ruw terrein aan te gaan met een fatbike. Sommige fatbikers hebben zelfs go-anywhere accessoires zoals verstelbare voorkantgeveerden, speciale remmen en stevige wielen die gericht zijn op zwaar terrein.

1. Wat is een Fatbike?

2. Belang van een helm bij het rijden op een Fatbike

Het dragen van een helm is een must voor iedereen die fatbike fietst. Natuurlijk is het belangrijk voor iedere fietser om een helm te dragen, maar het is nog belangrijker als je fatbike rijdt. Als je ooit op een fatbike bent gereden – of hebt gezien hoe anderen er op reden – weet je dat het een veel dynamischer avontuur is dan reguliere fietsen. Er zijn veel meer kansen om te vallen en levensgevaarlijke situaties te creëren. Hieronder staan enkele redenen voor het dragen van een helm bij het rijden op een fatbike.

 • Gezondheid: Een helm biedt bescherming voor je hoofd bij een eventuele val. Zonder helm zou een weggegooide handrem of ongeluk je potentieel dodelijk kunnen breken.
 • Veiligheid: Veel fatbike-paden kunnen steil en gecompliceerd zijn. Onvoorspelbare situaties kunnen makkelijk optreden, wat kan leiden tot een val. Een helm kan je hoofd beschermen tegen verwondingen bij een val.
 • Visuele protese: Het dragen van een helm kan ook een ander, visueel voordeel bieden. Het gebruik van een helm met verlichting ervoor zorgen dat je verkeerskenmerken, obstakels, vreemden en gladde oppervlakken beter kan zien in het donker.

Het kan ook helpen om een enkele of dubbele fietsbril te dragen als aanvullende veiligheidsmaatregel. Terwijl een fatbike vaak op onverharde terreinen wordt gereden, kan een fietsbril schadelijke zonnestralen en stofdeeltjes buitenhouden. Helmen en fietsbrillen, als ze om veiligheidsredenen worden gedragen, moeten volgens de regelgeving voldoen aan de overeenkomstige certificeringen.

2. Belang van een helm bij het rijden op een Fatbike

3. Welke soorten helmen zijn voor Fatbike fietsen geschikt?

Fatbike helmen
Voor fatbike fietsers zijn er verschillende soorten helmen beschikbaar. Ten eerste zijn er traditionele helmvormen in de stijl van mountainbike helmen. Deze helmen bieden optimale bescherming tegen schade veroorzaakt door botsing of valpartijen en zijn onder andere verkrijgbaar met geventileerde zijpanelen voor extra comfort bij het fatbiken. Afhankelijk van je budget zijn er modellen met ultrazacht materiaal, verstelbaar klittenband en een afneembare sjaal.

Een andere veelgebruikte fatbike helmvorm is de enduro helm die bij uitstek geschikt is voor avontuurlijke ritten. Deze helmen bieden verbeterde zijdelingse bescherming en extra schokabsorptie, zodat je met extra gerustheid de meest extreme routes kunt berijden. Deze helmen hebben meestal een aerodynamisch ontwerp en een zonneklep die op verschillende hoogtes mag worden aangepast.

Tot slot heb je nog de klassieke BMX-helmen die zijn voorgevormd in een bolvormig design. Dit type fietshelm heeft gekleurde zijkleppen, brede zonnekleppen en uitstekende airventilatie. BMX-helmen zijn erg duurzaam en bieden uitstekende bescherming tegen schokken omdat ze allerlei kanten op kunnen rollen tijdens een val.

 • Traditionele helmvormen
 • Enduro helmen
 • Klassieke BMX-helmen

3. Welke soorten helmen zijn voor Fatbike fietsen geschikt?

4. Hoe herken je een goede helm voor op een Fatbike?

Een fatbike is speciale fiets met brede banden voor uitdagende omstandigheden. Hierdoor vraagt het gebruik van een fatbike om speciale helmen die er bestand tegen zijn. Hieronder vind je de belangrijke punten om naar te kijken bij het kiezen van een helm voor op je fatbike:

 • Maakzaak: kies voor een helm die er kaal en opgeruimd uit ziet. Deze helmen zijn eerder bestand tegen verslechtering door weer en regen.
 • Ventilatie: de helm dient uitgerust te zijn met een systeem voor ventilatie zodat je je koele hoofd kunt houden tijdens het fietsen.
 • Maten: kies een helm die precies op je hoofdmaat past. Voor sommige helmen zijn er ook maten die je kunt verstellen zodat de helm perfect past.
 • Inpakken: zorg er voor dat de inpakking goed wordt bewaard en zo min mogelijk opengehakt. Dit garandeert de begunstiging van de kwaliteit van de helm.

Als je de helm uiteindelijk hebt gekocht, controleer dan of hij sportieve logo’s of speciale kenmerken bevat. Dit geeft aan dat de helm extra veiligheid en bescherming biedt. Verder kan je controleren of de kleur je aanspreekt of dat hij wel comfortabel zit. Tenslotte is het wenselijk om een certificaat mee te krijgen bij de helm die aantoont dat hij voldoet aan de geldende veiligheidseisen.

Omvat je keuze voor een goede helm voor op je fatbike deze punten, dan ben je klaar om met je fatbike de uitdaging aan te gaan!

5. Gebruikerservaringen met een helm op een Fatbike

Gebruikerservaringen verzameld

Uit een aantal gebruikerservaringen blijkt duidelijk dat een helm op een fatbike een grote meerwaarde kan bieden. In sommige gevallen kan het dragen van een helm ook essentieel zijn voor de veiligheid van de gebruiker. Uit de meeste recensies kwamen de volgende punten naar voren:

 • Fatbike-helmen zorgen ervoor dat je gezicht en het achterhoofd worden beschermd.
 • Het dragen van een helm helpt de gebruiker om de controle over de fiets en zijn reacties te behouden.
 • De helmen bieden veel comfort, bescherming, luchtdoorlatendheid en ademende prestaties.
 • Veiligheid staat voorop bij het biken op een fatbike, vooral bij trailrijden.
 • De helmen zijn licht van gewicht en hebben goede ventilatie.

Uit de ervaringen blijkt ook dat fatbike-helmen kunnen helpen bij het verbeteren van het bikersysteem door ventilatie, comfort en smaak te bieden. Door het dragen van een fatbike-helm, wordt ervoor gezorgd dat je elementen zoals weer, terrein en ervaringen met hoge snelheid een stuk veiliger kunt tegemoet gaan. Daarnaast is het dragen van een fatbike-helm ook belangrijk om je gezicht en achterhoofd te beschermen in het geval van een val.

6. Conclusie: Verstandig om een helm te dragen bij het rijden op een Fatbike

Het is belangrijk om bij het rijden op een Fatbike een helm te dragen. Er zijn veel goede redenen voor het dragen van een helm. Naast het feit dat het veiliger is, kan het ook comfortabeler en plezieriger maken.

Sommige mensen denken dat het niet nodig is om een helm te gebruiken wanneer je op een Fatbike rijdt, maar dit is absoluut niet waar. Helmen bieden bescherming als je valt en kunnen je ook helpen bij het voorkomen van blessures of zelfs dodelijke ongelukken.

Voordelen van het dragen van een helm:

 • Voorkomt ernstige schade als je valt
 • Voorkomt hoofdwonden en ander hoofdletsel
 • Helpt je meer controle te houden op de weg
 • Verbetert je prestaties door de verminderde windweerstand
 • Verhoogt je zelfvertrouwen en comfort

Een goed passende, veilige en kwalitatief goede helm is dus verstandig om te dragen bij het rijden op een Fatbike. Een goede instaphelem is bijvoorbeeld de Lazer LZ6. Een dergelijke helm biedt een goed comfort, optimale ventilatie en veelzijdige passformen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een fatbike?
A: Een fatbike is een speciaal soort fiets die gebouwd is voor extreme omstandigheden, zoals sneeuw, zand of modder. Ze zijn gebouwd met grote banden en dikke frames om de bestuurder betere tractie en stabiliteit te bieden.

Q: Waarom is een helm belangrijk als je een fatbike rijdt?
A: Hoewel fatbikes ontworpen zijn om te presteren in extreme omstandigheden, blijft fietsen altijd een gevaarlijke activiteit. Daarom is het dragen van een helm bij het rijden op een fatbike van cruciaal belang om eventuele letsels te voorkomen. Een goede helm zal je hoofd beschermen bij eventuele valpartijen of botsingen met obstakels op de weg.

We hopen dat dit artikel je geïnspireerd heeft om meer te weten te komen over de voordelen van het dragen van een helm bij het fietsen op een fatbike. Als je serieus leert fatbike rijden, is het dragen van een goede helm een van de beste manieren om jezelf en je mederiders extra te beschermen tegen een mogelijke verwonding. Wees verstandig, draag altijd een goede helm en veel plezier tijdens de tocht!

Rate this post

Plaats een reactie