Home » Blog » Overige » Fatbikes voor kinderen: waar moet je op letten?

Fatbikes voor kinderen: waar moet je op letten?

Met de komst van de fatbikes in de Nederlandse consumentenmarkt hebben ouders een geweldige nieuwe optie om hun kinderen anders te laten fietsen dan we gewend zijn. Maar wat is nu het voordeel van een fatbike tegenover een ander type fiets en waar moet je op letten wanneer je er een gaat aanschaffen? In dit artikel worden alle voordelen van fatbikes voor kinderen en de daarbij behorende aankooptips behandeld.
Fatbikes voor kinderen: waar moet je op letten?

1. Wat is een fatbike?

Een fatbike is een soort mountainbike die wordt gebruikt voor off-road rijden in moeilijk terrein. Ze hebben een extra breed frame en brede banden om grip te bieden bij lage drukken. Hier door kunnen ze over lucht en zand rijden zonder dat je achteruit schuift.

rollerbanden

 • Met brede treeplanken lijken de banden meer op rollerbanden dan op mountainbike-banden.
 • Door het grote contactoppervlak hebben ze extra veel grip.
 • Hun grote formaat heeft ook als voordeel dat de effecten van rotsblokken verminderd worden

Extreem terrein

 • De bredere banden maken het Fatbike mogelijk om boven water te rijden.
 • Deze kunnen slikken, modder en zand doorstaan.
 • Fatbike is aan te raden bij omstandigheden waar één van de beide terreinsoorten aanwezig is.

1. Wat is een fatbike?

2. Waarom zijn fatbikes voor kinderen een goede keuze?

Verwen je kind met plezier en het rijden met fatbikes

Fatbikes zijn de perfecte fietsen om te gebruiken met kinderen. De fatbike heeft brede banden en licht gewicht, waardoor het eenvoudig te besturen is en ze gemakkelijk kunnen manouvrieren. Hierdoor kunnen kinderen veilig leren hoe je de fiets optimaal gebruikt.

De brede banden maken ook minder onverwachtse bewegingen waardoor de controle eenvoudiger is en het een meer stabielere fiets is. Hierdoor rijden kinderen ook comfortabeler en is er minder risico op blessures.

Daarnaast hebben fatbikes vaak de mogelijkheid om tegen veranderingen in terrein te bestand zijn. Hierdoor kunnen fatbikes in bijna elke omgeving worden gebruikt en kunnen kinderen alle soorten pistes uitproberen. Bovendien bieden veel fatbikes versnellingen, waardoor het eenvoudig is om het juiste tempo aan te passen voor elk niveau.

 • Brede banden en licht gewicht
 • Veilig en stabiel
 • Kan in alle omgevingen worden gebruikt
 • Versnellingen beschikbaar

3. Wanneer is een fatbike geschikt voor kinderen?

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het kiezen van de meest geschikte fatbike voor kinderen. Hieronder zijn enkele tips:

 • Kies een frame dat gemakkelijk door de kinderen kan worden bestuurd, met een laag zwaartepunt dat geschikt is voor zowel jonge leerlingen als tieners.
 • Zorg ervoor dat de banden breed genoeg zijn om een stabiele en comfortabele rit te bieden.
 • Houd ook rekening met de kracht en de lengte van uw kind. Kies een fiets die voldoende kracht heeft om de omstandigheden waarin uw kind zal rijden aan te kunnen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het gewicht van de fatbike om er zeker van te zijn dat uw kind de fiets gemakkelijk kan heffen en dragen. Kies ook voor een fiets met hoogwaardige remmen die kracht met precisie hebben, zodat uw kind veilig kan remmen. Maten van fatbikes zijn standaard, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de fiets die het beste bij uw kind past.

Het kiezen van de juiste fatbike voor uw kind is belangrijk om te garanderen dat ze een veilige en leuke rit hebben. Door de adviezen hierboven te volgen, kunt u er zeker van zijn dat uw kind het optimale uit de fatbike haalt.

4. Wat zijn belangrijke criteria voor het kiezen van een fatbike voor kinderen?

Kinderfatbikes zijn een ideaal middel om jongeren veilig en leuk te laten crossen door allerlei terreinen. Als ouder is het belangrijk om te weten welke factoren helpen bij de keuze van een fatbike voor je kind.

Eerst en vooral is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fatbike de juiste maat en gewicht heeft. Ideaal gezien zou je een kinderfatbike moeten kopen die op maat is voor je kind, voor het aanbieden van veiligheid en comfort. Over het algemeen, kinderen onder de 8 jaar hebben het meest baat bij 15” wielen, terwijl 12” en 16” wielen good passend zijn voor kinderen ouder dan 8 jaar.

Verder zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden zoals:

 • Type versnellingen: et typen versnellingen zorgt ervoor dat het kind gemakkelijk door de verschillende situaties kan navigeren.
 • Bereikbaarheid van onderdelen: moet je er makkelijk aan kunnen komen als je onderdelen vervangen moet?
 • Zitcomfort: een comfortabel zitje is belangrijk voor je kind om de ervaring optimaal te kunnen genieten.
 • Type banden: welk type banden werkt het beste in jouw omgeving?
 • Vergrendeling mechanisme: hoe eenvoudig is de vergrendeling en kan het eenvoudig met één hand bediend worden?

Het is ook belangrijk rekening te houden met de mogelijkheid om de fatbike later aan te passen. Als je weet dat je kind groeien zal, moet de fatbike makkelijk aangepast kunnen worden zoals het verlagen van het stuur en/of het zadel, of (eventueel) het vervangen van het frame.

5. Wat zijn andere opties voor kinderfietsen?

Naast de traditionele kinderfietsen met luchtbanden, stuur en trappers, zijn er ook andere opties waaraan ouders kunnen denken. Hier zijn een aantal verschillende opties die u kunt overwegen:

 • Balansfietsen: Balansfietsen komen de laatste tijd steeds meer voor. Balansfietsen zorgen ervoor dat kinderen leren hun evenwicht te houden. Zoek uit wat het beste bij het kind past en leer hem omgaan met de fiets.
 • E-bikes: E-bikes worden ook wel e-sporters genoemd. Bij het besturen van een e-sporter is geen gebruik van pedalen nodig, maar ze moeten worden bestuurd met behulp van een hendel. E-bikes kunnen vooral onder moeilijke omstandigheden als vlakke gebieden zorgen voor een aangenamere rit.
 • Trikes: Trikes worden meestal voorgesteld als driewielige kinderfietsen. Ze hebben een stuur in het midden en twee zitplaatsen aan de zijkanten. Ze zijn erg duurzaam en kinderen leren op deze veelzijdige fiets hun evenwicht te houden, wat hen helpt bij het ontwikkelen van hun motoriek.

Voor ouders is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke optie het beste bij hun kleintje past, en om op een verstandige manier te shoppen. Ze moeten bijvoorbeeld de veiligheid en stevigheid van het kinderfiets verifiëren, en ervoor zorgen dat ze de juiste modelkeuze maken die eruit ziet als hij uit de verpakking komt.

Een ander belangrijk aspect is groei. Ouders kunnen kiezen voor opties die beter geschikt zijn voor kinderen die snel groeien. Als je kind bijvoorbeeld meer dan 10cm per jaar groeit, kun je beter opteren voor een modellijn die goed te verstellen is.

6. Hoe bepaal je welke fatbike het beste bij je kind past?

Als je je kind een fatbike wilt geven, is het belangrijk om de juiste te kiezen. Hiervoor moet je jouw kind goed kennen en eerst een aantal factoren in gedachte houden.

Fysieke mogelijkheden
Controleer eerst de fysieke mogelijkheden van je kind. De fatbike die je kiest moet aansluiten bij de lengte van je kind. Kies een fiets waar je kind nog wel op kan remmen en sturen. Ook is het belangrijk om de juiste frame maat te kiezen. We noemen als vuistregel: als je kind met zijn voeten bijna op de grond kan, dan is de fatbike groot genoeg.

Gebruik
Naast de fysieke mogelijkheden is het belangrijk om te kijken naar wat je kind precies wil gaan doen met de fatbike. Wil je kind voornamelijk op de weg rijden of ook door het bos en andere terreinen? De fatbike die je aanschaft moet hieraan aanpassen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de banden. Wil je kind op verschillende terrein rijden? Kies dan voor een semi-slick band. Deze hebben een betere grip.

Prijs
De prijs voor een fatbike verschilt door verschillende factoren. Typische factoren zijn onder anderen het frame, de versnellin en componenten, alsmede of het een mannen of vrouwenfiets is. Weer een andere factor waar je op zou kunnen besparen is de hoeveelheid versnellingen. Uiteindelijk heeft je kind hier weinig aan, dus waarom zou je hier veel geld aan besteden?
Let in ieder geval goed op kwaliteit. Uiteindelijk wil je niet elke paar jaar een nieuwe fatbike kopen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (Q&A)

Q: Wat is een fatbike?
A: Een fatbike is een speciale fiets met brede banden die zo ontworpen is dat deze het terrein beter te overwinnen. Het is ideaal voor off-road gebruik zoals het rijden in zware weersomstandigheden of op hellingen en ook goed geschikt voor kinderen.

Q: Waarom zou ik een fatbike voor mijn kinderen kiezen?
A: Fatbikes bieden een geweldige rijervaring. Ze hebben meer stabiliteit omdat de bredere banden meer grip hebben en kunnen de ongelijke terrein beter aan dan normale fietsen. Daarnaast zijn ze ook zeer veelzijdig. Hoewel het een geweldige optie is voor off-road ritjes, zijn ze ook geschikt voor gewone wegen.

Q: Welke speciale factoren moet ik considerëren wanneer ik een fatbike voor mijn kinderen aan het kopen ben?
A: Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind. Hoewel er verschillende modellen en maten beschikbaar zijn, is het van belang dat het kind comfortabel op de fiets zit, vooral als het gaat om lange ritten. Ook moet je erop letten dat de fiets de juiste maat heeft voor je kind, inclusief de hoogte van de stuurpen en de staat van de componenten.

In dit artikel hebben we gekeken naar de voordelen en overwegingen om een fatbike voor kinderen aan te schaffen. Nu weet je welke kenmerken een goede fatbike voor kinderen heeft en wat je moet weten als je zo’n fiets wilt kopen. Laat je kinderen lekker met een fatbike genieten van de buitenlucht en als wielrenner, maak je geen zorgen over welke fatbike voor kinderen je kiest.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie